torstai 19. syyskuuta 2013

Hevosystävämme


Simppa on ollut meillä nyt vuoden. Ajattelinkin nyt kertoa minkälaista tämä meidän elämä hevosten kanssa on. Olenkin joskus väläytellyt, että meillä on hevoset luonnonmukaisella hoidolla.


Simppa ja Rosita asustavat kylmäpihatossa, hevosia ei siis pidetä päivisin tarhassa ja viedä yöksi sisään, he itse päättävät, ovatko ulkona vai sisällä. Meillä ei loimiteta hevosia talvellakaan. Se on ihan ihmisen omaa käsitystä, että hevonen tarvitsisi takin kylmällä päälleen. Luin jostakin, että hevonen kehittää lämpöä jopa 500 W, pärjää siis kovilla pakkasillakin. Meillä on hevoset aikalailla vapaalla heinällä ja heinää tosiaan menee talvella huomattavasti enemmän kuin kesällä. Kun ruokaa on saatavilla koko ajan, on lämmöntuotto taattu. Se on vain jännä, miten nykyihmisellä on käsitys, että hevonen pitää loimittaa syksyllä ja talvella. Hevoset viihtyvät kovilla pakkasillakin mielummin ulkona kuin sisällä pihatossa.


Meillä hevoset ovat kengättömiä. Hevosen kaviot voivat paremmin ilman kenkiä. Kengättömän hevosen jaloissa kiertää veri paremmin ja kaviot ovat lämpimät. Ilman kenkiä hevonen liikkuu paremmin, kun se tuntee millaisella alustalla se liikkuu. Eihän villihevosillakaan ole kengät jalassa.


Niin kuin aikasemmin olen kertonut, että ratsastamme länkkärityyliin ja ilman kuolaimia, meillä on pelkästään narupäitset. Koulutuksessa olemme käyttäneet Parellin oppeja. Meillä on onni, että lähellämme asuu oikea hevoskuiskaaja, ja hän on ollut iso apu koulutuksessa. Juuri häneltä olemme kuulleet hevosten luonnonmukaisesta hoidosta ja koulutuksesta.


16 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä hevosen pidolta, jos meillä olisi hevosia niin saisivat olla juuri noin. Onnellisia heppoja!

  VastaaPoista
 2. Kyllä me ainakin olemme sitä mieltä, että hevonen voi paremmin luonnonmukaisella hoidolla :)

  VastaaPoista
 3. En juuri hevosista tiedä mitään, mutta kuulostaa järkeenkäyvältä ja kauniita ainakin ovat nuo luomuheppanne, joten kurjat oltavat niillä tuskin on :) Meillä on lampaiden kanssa vähän sama periaate - mahdollisimman luomusti saavat olla. Ne eivät kylläkään ole ihan noin kauniin kiiltäviä, koska juuri vapaudestaan johtuen kieriskelevät metsässä ja turkit on täynnä jäkälänrippeitä :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli myös lampaat samalla lailla luomusti silloin kuin niitä meillä vielä oli, hevosten kanssa samassa aitauksessa :)

   Poista
 4. Järkevältä hoidolta kuulostaa minustakin:)

  VastaaPoista
 5. Upeat hevosystävät!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanne! Samoin sinulle hyvää viikonloppua!

   Poista
 6. Olemme haaveilleet yhteisestä hevosesta ystäväni kanssa. (Hänen tilalleen) Tämä kirjoitus oli varsin inspiroiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, jos tästä on apua jollekkkin :) Hevosten pitäminen ei ole rakettitiedettä vaan ihan maalaisjärjellä pärjää pitkälle!

   Poista
 7. Kiva että on muitakin "luomuilijoita". Meillä hevoset tulevat olemaan juuri noin, kun niitä joku päivä pihaan saadaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatta tosiaan luomuilla, ainakin meidän mielestä, hevonen voi paljon paremmin näin!

   Poista
 8. Kylläpä aika kuluu nopsasti. Tuntuu kuin aivan äsken kirjoitit ensimmäisen hevosenne hankinnasta.
  Meidän paikallislehdessä oli juttua farmareista, joiden possut ovat metsäaitauksessa ja ovat kuulemma tosi onnellisia possuja tonkiessaan puitten juuria ja saadessaan touhuta muutoinkin ulkona. Varmastikin lihakin maistuu paremmalta kun possuilla on ollut hyvä elämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se aika menee joutuin! Oih, ihana elämä possuilla, varmasti stressitöntä lihaa :)

   Poista